Testen op antistoffen tegen coronavirus in Afslag10

Op grote schaal testen uitvoeren naar de aanwezigheid van het coronavirus is in Nederland vooralsnog niet mogelijk. Mede dankzij Afslag10-partner Christel Hafmans (Zuiver Ondernemen) is het, nadat eerder al inwoners van Venray de mogelijkheid kregen, nu ook voor mensen uit Horst mogelijk om zich te laten testen op antistoffen tegen het coronavirus. Christel kwam Stichting IMtest op het spoor en kwam vervolgens in actie:

IMtest vanuit je auto

Met de test wordt duidelijk of je antistoffen tegen het coronavirus in je bloed hebt. "Met een vingerprik testen we simpelweg of je het coronavirus hebt gehad. We hebben al op verschillende plaatsen in Brabant en Limburg getest. Er is veel vraag naar de tests", vertelt Dorien van Doorn van IMtest. Zo maakten op maandag 18 mei 118 mensen uit Venray gebruik van de test die op dat moment werd afgenomen bij gezondheidscentrum Zorg de Keizer. 

Voor het onderzoek hoeven mensen hun auto niet uit. Even de hand uit de deur steken voor de vingerprik is voldoende en binnen twee dagen krijgen de geteste personen te horen of ze antistoffen tegen het coronavirus in het bloed hebben. Christel Hafmans werd zelf in Venray ook getest op het virus. "Ik kwam IMtest eigenlijk toevallig op het spoor. Ik dacht: dat moeten we ook in Venray hebben. Er leeft veel onzekerheid bij mensen en op deze manier kunnen we dat hopelijk een beetje wegnemen."

"Mijn moeder heeft in februari een dubbele longontsteking gehad. Ze had eigenlijk alle symptomen van het coronavirus, maar is nooit getest. Ook voor haar is dit een uitkomst. Ik ben zelf ook getest en ben benieuwd naar de uitslag. Ik hoop dat mensen een beetje vertrouwen terugkrijgen als ze de uitslag van de test horen." De antistoffen zijn pas vier weken na infectie zichtbaar in het bloed. Voor die tijd is de test onbetrouwbaar.

"Er leeft veel onzekerheid bij mensen en door ze de mogelijkheid te geven om zich te laten testen, kunnen we dit gevoel hopelijk een beetje wegnemen." - Christel Hafmans. 

Testlocatie in Horst

Na Venray volgt nu dus ook een testmogelijkheid in Horst. Christel heeftde locatie bij het bedrijvencentrum dat zich op Venrayseweg 89 bevindt, ter beschikking gesteld voor het uitvoeren van de tests. Vooral ook vanwege het feit dat het logistiek gezien een praktische plek is waar auto's eenvoudig rond kunnen rijden en er op een veilige manier getest kan worden.  

Mensen die getest willen worden betalen eenmalig 70 euro. Met dit bedrag worden twee tests betaald, aangezien de test uit twee etappes bestaat: bij test 1 wordt 'het kaf van het koren gescheiden' en als in die test blijkt dat je antistoffen voor het coronavirus in je bloed hebt, dan volgt er een tweede onderzoek. Bij test 2 wordt het bloed onderzocht op de hoeveelheid antistoffen. 

Aanmelden voor test

Indien je graag duidelijkheid wil over het feit of dat je het coronavirus gehad hebt, dan kun je je aanmelden voor de test. Aanmelden kan door je gegevens achter te laten op www.innatoss.com/covid-19 (vul het formulier in naast het kopje 'Testen op COVID-19') en geef aan dat je opgeroepen wil worden. Je krijgt vervolgens een mail met uitnodiging wanneer je terecht kunt.

Peel en Maas TV maakte een reportage van de testdag in Venray. Deze reportage is hier te bekijken. Daarnaast is ook meer informatie te vinden op: https://stichtingimtest.nl/.