Viaduct Terhorst wordt omgetoverd tot kunstobject

Op woensdag 3 juli is in het Dendron College het ontwerp voor een mozaïek kunstwerk in het viaduct Terhorst aan de Kasteellaan onthuld. De gemeente Horst aan de Maas heeft de leerlingen van het Dendron gevraagd een ontwerp te maken ter verfraaiing van het viaduct. Een opwaardering die, vanuit de projecten Maasgaard en Afslag10, ten doel heeft de verbinding tussen Horst centrum en het Kasteelpark in Afslag10 te verbeteren en daarbij de omgeving, waaronder de Molenbeek, aantrekkelijker te maken.

Het viaduct Terhorst is één van de mogelijke 'toegangswegen' om Afslag10 fysiek te betreden. In dit gebied loopt de Molenbeek en in dat kader is er vanuit Maasgaard geld vrij gemaakt voor de opwaardering van het viaduct. Maasgaard heeft namelijk het doel om de kwaliteit van het buitengebied in onder andere Horst aan de Maas flink te vergroten.

Kunstklas
De kunstklas van het Dendron College is met de opdracht van de gemeente aan de slag gegaan. Om de kwaliteit van de ontwerpen te borgen heeft de gemeente er ook Jos Schatorjé (voormalig directeur Limburgs Museum) en ontwerper Teun Verbeek bij het project betrokken. Begin dit jaar zijn de ontwerpen van de leerlingen gepresenteerd aan de gemeente, Jos en Teun en is er een keuze gemaakt uit 3 ontwerpen. De ontwerpen van Lotte Ambrosius, Kongla Konsawat en Pleun Visser (bekijk de ontwerpen door hier te klikken).

Kunstobject Golvend
De ontwerpen van de leerlingen zijn nader uitgewerkt en verfijnd door ontwerper Teun Verbeek. Teun is zelf een oud leerling van het Dendron en is in de gemeente Horst aan de Maas onder andere bekend vanwege zijn staatsieportret van de Koning in het gemeentehuis. Uiteindelijk is het ontwerp “Golvend” van Lotte Ambrosius gekozen als basis ontwerp. Hij zegt daarover: ‘Ik ben dienstbaar geweest aan haar ontwerp, haar droombeeld.  Ik heb dat mogen verfijnen en realiseerbaar in mozaïek gemaakt. Daarnaast heb ik daar allerlei objecten die kenmerkend zijn voor de directe omgeving,  zoals moelberen, bijen en wapens van families die daar gewoond hebben, aan het ontwerp toegevoegd. De inspiratie daarvoor kwam uit andere ontwerpen uit de kunstklas. ”

Hoe nu verder
De realisatie van het kunstobject staat gepland vanaf september. Er wordt nog een passend verlichtingsplan ontwikkeld, dat warm en veilig aan doet en het kunstobject versterkt. Eind 2019 is het klaar en is met de verfraaiing van het viaduct Afslag10 weer een trekpleister rijker.